Produkty zbożowe prezentacja

Pobierz

Skąd oni mają tyle energii?. 3.Sprzedawca stopień I Towar jako przedmiot handlu Kurs zawodowy w terminie: 23.03.2020 - 24.04.2020 Część 3 CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA SPRZEDAWANEGO ASORTYMENTU wg Justyna186.. Klasa 2 Przyroda Od ziarenka do bochenka Nowa Era Mój dzień na wsi.. Ponad trzy czwarte jej składu stanowi skrobia, będąca cukrem złożonym, (więc uwalnia się powoli, zapewniając na dłużej uczucie sytości.Do grupy produktów zbożowych zalicza się: mąki, kasze, ryż, płatki, otręby, makarony, pieczywo.. Produkty mleczne (mleko, napoje mleczne, jogurty, sery) +1 0 4.. Poz.produkty zbożowe i suche nasiona strączkowych, warzywa, owoce, grzyby, mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja i przetwory, tłuszcze, cukier i przetwory cukiernicze Praca domowa: Do każdej z 12 grup, podaj przykłady produktów spożywczych (pisemnie w zeszycie)wg Elachlipala.. Są źródłem węglowodanów złożonych(skrobia), które powinny pokrywać 50-60% dziennego zapotrzebowania na energię.. Produkty zbożowe składają się głównie z węglowodanów złożonych, w szczególności skrobi.Ola i Staś wskakują na wyższy poziom!. Stanowią bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych oraz magnezu (szczególnie kasza gryczana).Rodzaje zbóż w Polsce.. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.. Owoce i warzywa (owoce, soki owocowe, warzywa) +1 0 3..

Produkty zbożowe.

Rośliny Sortowanie według grup.. Następny poziom zajmują produkty mleczne pod postacią chudego nabiału (mleko, ser, jogurt naturalny, kefir - fermentowane produkty mleczne1.. Zboże jest wykorzystywane w młynarstwie, farmaceutyce, piwowarstwie, gorzelnictwie.Rola produktów zbożowych w żywieniu człowieka Produkty zbożowe, czyli mąki, pieczywo, kasze, ryż, makarony i płatki śniadaniowe stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia.. Opracowała: Anna Mrozińska.. Ważne jest, aby były one głównym źródłem energii, dlatego powinny być składnikiem każdego posiłku.. Produkty te są bogatym źródłem energii,szkolaprzyszpitalna.plPrezentacja programu PowerPoint.. Są także źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.. Produkty zbożowe mają istotne znaczenie w żywieniu człowieka i powinny być podstawą diety.. Ich owoce są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych, pastewnych i przemysłowych.. Zboża obrazki Pasujące pary.. Bądźcie czujni, na koniec sprawdzą Waszą koncentrację .Weź zdrowie w swoje ręce..

Zboża i produkty Test.

Przedszkolaki wiedzą teraz skąd bierze się zboże, poznały jego historię i rodzaje.. Spożywanie razowego3.. Zapewniają witaminy, składniki mineralne, węglowodany (skrobię i błonnik) i inne substancje niezbędne dla zdrowia.. _o _owocach _i _warzywach.pdf 1.28MB Owoce Owoce.pdf 1.84MB Warzywa Warzywa.pdf 1.75MB Woda Woda.pdf 1.18MB Produkty zbożowe Produkty-zbozowe.pdf 1.78MB Miód Miod.pdf 1.67MB Produkty mleczne Produkty-mleczne.pdf 0.95MB Jajka Jajka.pdf 2.63MB Grzyby Grzyby.pdf 2.98MB 5 kroków do bezpiecznej żywności 5 _krokow .PRODUKTY ZBOŻOWE Do grupy produktów zbożowych zaliczamy: pieczywo jasne (np. chleb baltonowski, kajzerki…) pieczywo ciemne (chleb pełnoziarnisty, grahamki…) kasze (gryczana, jaglana, pęczak…) ryż (brązowy, biały…) makarony płatki owsiane, musli… ziemniaki - są zaliczane do tej grupy produktów ze względu na dużą .•produkty zbożowe pełnowartościowe •ryby Spożywane w nadmiarze: •cukier i słodycze •słodkie napoje gazowane •słone przekąski •produkty typu "fast food" Nadmiary i deficyty jakościowe Zbyt duża ilość w diecie: •energii •tłuszczu ogółem •cukrów prostych •sodu itp. Zbyt mała ilość w diecie:Produkty zbożowe (pieczywo, śniadaniowe produkty zbożowe, ciastka) +1 0 2.. Jego forma ozima jest mało popularna ze względu na niską mrozoodporność, w porównaniu do pozostałych zbóż ozimych..

wg Kasiiikam.Produkty zbożowe to takie, które są wykonane ze zbóż.

Wiedzą także, że produkty zbożowe są ważne dla prawidłowego odżywiania boPrezentacja programu PowerPoint Author: SOBIESZUK Last modified by: Aska Created Date .. Twój klucz do zdrowego uśmiechu Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków) Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety .produkty*zbożowe*6*kukurydza* Kukurydza (Zea), czyli trawa przynależna do wielichnowatych, jest, obok pszenicy i ryżu, jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie.. Zespół Szkół Szpitalnych.. Podgrupy: pieczywo pszenne i żytnie, mąka, makarony, kasze, ryż i produkty śniadaniowe.. Dzięki zajęciom miały okazję obejrzeć, dotknąć, spróbować różne pieczywa, makarony, kasze, ryż.. Jęczmień zwyczajny ( Hordeum vulgare L.) W Polsce uprawiany jest głównie jęczmień jary.. Zboża posiadają wysoką zawartość skrobi.. Jedz codziennie różne produkty z każdej z grup uwzględnionych w Talerzu Zdrowia.Prezentacje multimedialne.. Rośliny zbożowe Zboża to rośliny trawiaste, wytwarzające suche owoce zwane ziarniakami.. Organizm czerpie z nich takie składniki mineralne jak: potas, magnez, żelazo czy fosfor.. Termin wysiewu formy ozimej przypada pomiędzy 10, a 25 września, natomiast zbiór w drugiej połowie .Płatki zbożowe - owsiane, gryczane, orkiszowe ; Otręby - pszenne, gryczane ; Mąki nieoczyszczone i inne produkty na ich bazie - graham, mąki o jak najwyższym typie; Trzeci poziom piramidy żywieniowej - Mleko i przetwory mleczne..

Ziarniaki zawierają dużo skrobi.terminem: produkty zbożowe.

Mleko i jego produkty stanowią bardzo ważny element zrównoważonej i pełnowartościowej diety.zbożowe, mąki.. Odpowiedź jest prosta: niemalże wszystkie.- Miód 20g (2 łyżki stołowe); Herbata 250 ml (szklanka)‏ II śniadanie 2 kromki chleba pszenno - żytniego z masłem 2 plasterki chudej szynki 2 liście sałaty ½ świeżego ogórka szklanka herbaty banan Obiad: zupa jarzynowa ryż gotowany ( 7 łyżek)‏ ryba pieczona (170 g) z sosem koperkowym(3 łyżki)‏ surówka z marchewki z dodatkiem oleju słonecznikowego szklanka soku jabłkowego Podwieczorek: koktajl ze szklanki kefiru i ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin lub .produkty zbożowe i ziemniaki jako źródło węglowodanów.. Wyróżnić można m.in. produkty zbożowe na bazie pszenicy, owsa, jęczmienia, gryki, żyta oraz wielu innych zbóż.. wg Nauczycielzpasja.. Dlatego należy jeść różnorodne pełnoziarniste pokarmy.. Rośliny z polskich pól.. KATEGORIE ŻYWIENIOWE WITAMINY PRODUKTY ZBOŻOWE PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO PRZETWORY MLECZNE ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA WIERSZE NA ZDROWIE.. Jednak które z tych wyrobów nadają się na funkcjonalny składnik diety?.


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt